Chinees Schrift & Kalligrafie: basiscursus

Confuciusinstituut Howest

U bent gefascineerd door het Chinese schrift, wil er meer over weten, maar ziet het niet meteen zitten om u door een klassieke taalcursus te worstelen? Dan is onze cursus “Chinees Schrift & Kalligrafie” misschien iets voor u! Een ontdekkingsreis naar de wordingsgeschiedenis van de Chinese schrifttekens. Eindbestemming: zelf leren schrijven. Ook ideaal als opstapje mocht u ooit overwegen toch Chinees te studeren.

Lessen tussen 24 augustus tot 12 oktober 2019, telkens op zaterdag van 13h00 tot 17h00. Tegen de zesde les kan u een eigenhandig gekalligrafeerd Chinees gedicht afleveren. Met afsluitend evenement in het kader van “Buren bij Kunstenaars” (zaterdag en zondag 19/20.10.2019)

Géén voorkennis vereist.

les 1 (24.08.2019): Oorsprong van het Chinese schrift. Opbouw en systematiek van de Chinese schrifttekens. Van “karakters” tot “ideogrammen”. Hoe werkt een Chinees woordenboek? Kennismaking met de materialen en werktuigen van de kalligraaf: papier, inkt, inktsteen en penseel, en met de regio’s van oorsprong in China. Digitale en andere hulpmiddelen.

les 2 (31.08.2019): Het effectieve hanteren van de instrumenten. De acht types penseelstreken: van “punt”, over “lijn” naar “haak”. “Opwaartse” en “neerwaartse” beweging. Combinaties van penseelstreken. Vaak gemaakte technische fouten.

les 3 (07.09.2019): Combineren van penseelstreken tot een volwaardig schriftteken. Regels omtrent volgorde van plaatsen penseelstreken. Van éénvoudige tot complexe schrifttekens. Einde van de les: cursisten krijgen een lijst van Chinese gezegden op thema en kunnen een gezegde kiezen dat ze de volgende lessen zullen leren kalligraferen.

les 4 (28.09.2019): Parallellie en associatie: over de opbouw van Chinese gezegden en gedichten. Kennismaking met een aantal courante gezegden. Inoefenen van het zelfgekozen gezegde. Voorstelling van de verschillende schrijfstijlen door de geschiedenis (zegelschrift, klerkenschrift, standaardschrift, semi-cursief).

les 5 (05.10.2019): Inoefenen van de opeenvolging van de schrifttekens.

les 6 (12.102.2019): Over naamgeving in het Chinees. Cursisten voegen eigen naam, in Chinese karakters, toe aan het eindprodukt.

Prijs € 150 (inbegrepen: alle oefenmateriaal tijdens de les, starterspakket om thuis verder te oefenen, syllabus en gratis toegang tot eventuele randevenementen van het Confuciusinstituut).

Lesgeefster: Felice Vuylsteke, medewerkster publiekswerking en docente kalligrafie Confuciusinstituut.U
schrijf u nu in!
150.00 EUR
150.00
Inbegrepen: alle oefenmateriaal tijdens de les, starterspakket om thuis verder te oefenen, syllabus en gratis toegang tot eventuele randevenementen van het Confuciusinstituut Less
Payment details
All credit card transactions are handled safely. Please note that Payrexx does not store credit card information.

Secure connection with 256-bit SSL

Powered by Payrexx